norkem - Your first link in the chemical chain

10.02.2021

Levering van GOFOS blijft sterk na Brexit >

Norkem, een belangrijke schakel in de toevoerketen die GOFOS in het hele VK distribueert, heeft een toegenomen vraag naar suikervervangers gemeld. Gesprekken over Brexit-handelsovereenkomsten tussen de EU en Israël, thuisbasis van het GOFOS-productiebedrijf Galam, kunnen ervoor zorgen dat de handel toeneemt tussen de twee landen, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een bredere invoering van GOFOS in het VK.

 

De markten voor zoetstoffen en vezeladditieven erkennen GOFOS (een groep bekende fructo-oligosachariden, ook wel ‘fructo-oligosachariden met een korte keten’ genoemd) al jaren als een belangrijke toevoeging aan hun voedingsrepertoire. GOFOS, een groep met onder andere sc-FOS, FOS en Oligofructose, heeft een aantal eigenschappen en kwaliteiten waardoor het een geschikte toevoeging is voor voedingsmiddelen vanwege de aanzienlijke voordelen op het gebied van voedingswaarde. 

 

GOFOS bevat weinig calorieën en heeft een lage glycemische index die het suikergehalte verlaagd als het wordt toegevoegd. GOFOS is een zoete, oplosbare prebiotische vezel, gemaakt van bietensuiker en is een ideale toevoeging op verschillende gebakken of gedroogde voedingsmiddelen, dranken en voedingspoeders zoals eiwitpoeders en smoothies. Als het wordt toegevoegd, verrijkt het door de hoge voedingswaarde de voedingsvezels van het levensmiddel; dus wordt het vaak toegevoegd aan taarten, bakkerswaren, snoep en babyhapjes met als extra bonus dat het de houdbaarheid van het product verlengt. 

 

Uit recente onderzoeken naar de rol van fructo-oligosachariden met een korte keten, als één van de meest geconsumeerde oplosbare prebiotische voedingsvezels, is gebleken dat ze een belangrijke rol spelen voor het immuunsysteem van mensen.  Dr. Fernando Schved, onderzoeker naar de effecten van probiotica op menselijke microbiota bij de ontwikkeling van het immuunsysteem, kwam erachter dat fructo-oligosachariden met een korte keten concentraties van mogelijke pre-carcinogenen in de dikke darm kunnen voorkomen. Dr. Schved meldde verder dat sc-FOS kan helpen bij het verminderen van schade door oxidatieve stress en ontstekingen als gevolg van verkeerde voeding, wat nog meer voordelen van GOFOS en gerelateerde producten benadrukt voor het verbeteren en behouden van een goede gezondheid.  

 

De vraag naar probiotica zoals GOFOS is nog steeds erg groot in het Verenigd Koninkrijk, aangezien uit recent onderzoek is gebleken dat de meeste volwassenen drie keer zoveel suiker consumeren dan per dag wordt aanbevolen. Mogelijke nieuwe wetgeving over suikergehaltes als gevolg van de Brexit van januari 2021 kan betekenen dat de vraag naar kunstmatige zoetstoffen toeneemt, omdat het VK haar eigen regelgeving in gaat voeren. Dit kan voor veel leveranciers problemen opleveren.

 

Mogelijke tarieven voor zoetstoffen en voedingsadditieven als gevolg van de Brexit-datum van 31 januari heeft veel Europese fabrikanten een bijsmaak gegeven: sommige waren niet voorbereid op de overschakeling en hadden niet voldoende voorraad in het VK om de onvermijdelijke vertragingen te voorkomen. Gelukkig kan Galam, de GOFOS-producent van Norkem in Israël, de vezels blijven leveren, ondanks deze potentiële handelsproblemen.

 

Israël is één van de weinige landen die al een vrijhandelsovereenkomst (FTA) met het VK heeft gesloten en maakt grote kans om voedingsvezels aan het VK te blijven leveren. De FTA tussen Israël en het VK is in 2019 gesloten en garandeert dat alle producten die het VK uit Israël importeert niet te maken krijgen met extra importtarieven of wijzigingen, wat betekent dat de voorraad GOFOS van Norkem niet wordt beïnvloed door de politieke situatie. 

 

Als u met Norkem wilt bespreken hoe onze teams uw organisatie met GOFOS kunnen bevoorraden, neem dan gerust contact met ons op.