norkem - Your first link in the chemical chain

26.07.2021

Hoe het productassortiment van Norkem u kan helpen de nieuwe suiker- en zoutbelasting in het Verenigd Koninkrijk te vermijden >

Hier bij Norkem zijn we er trots op dat we een toonaangevende leverancier van chemicaliën, voedingsstoffen en supplementen zijn om te garanderen dat we alles kunnen leveren wat uw branche ook maar nodig heeft. Een specifieke sector die de afgelopen jaren veel veranderingen heeft ondervonden is de voedingssector, nu de focus aan het verschuiven is naar meer gezondheid en voedingswaarde in levensmiddelen en additieven en minder suikers en zouten in voeding en dranken.

 

Een recent onderzoek in het VK heeft geleid tot een voorstel voor een belasting op suiker en zout (‘Sugar and Salt Tax’), bedoeld om de huidige hoge obesitaspercentages in het land aan te pakken. Indien dit wordt doorgezet, zal een belasting, en dus een prijsverhoging voor zowel de producent als de koper, het gevolg zijn. Dankzij het assortiment suikeralternatieven van Norkem kunnen fabrikanten overal ter wereld het suiker- en caloriegehalte laag houden, terwijl de smaak van hun producten behouden blijft en de houdbaarheid wordt verlengd.

Waarom is er een voorstel voor een belasting op suiker en zout?

De voorgestelde suiker- en zoutbelasting is gericht op levensmiddelen met een hoog percentage suiker en zout, ter verbetering van de nationale gezondheid en om ervoor te zorgen dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor de productie, verkoop en consumptie van goederen met een hoog suiker- en zoutgehalte. Uit het meest recente rapport over voeding in het Verenigd Koninkrijk - het resultaat van een onderzoek onder leiding van zakenman Henry Dimbleby - blijkt dat het verhogen van dergelijke belastingen kan leiden tot de uitbreiding van de voorziening van gratis schoolmaaltijden, evenals de ondersteuning van betere diëten onder hen die op of onder de armoedegrens leven.

Wat is de nieuwe suiker- en zoutbelasting?

De aanbeveling voor de nieuwe belastingtarieven bedraagt £ 3/kg voor suiker en £ 6/kg voor zout, wanneer de producten in de groothandel worden verkocht voor gebruik in bewerkte voedingsmiddelen, of voor gebruik in commerciële restaurants en cateringbedrijven. Uiteraard zou deze voorgestelde belastingverhoging voor degenen die in grote hoeveelheden kopen (en voor eindgebruikers) een zeer dramatische stijging van de kosten van deze twee belangrijke ingrediënten betekenen.

 

De resultaten van dit voorstel zouden maar liefst £ 3,4 miljard pond per jaar kunnen opleveren, zoals berekend door het team dat de evaluatie leidt, evenals een algehele vermindering van het individuele calorieverbruik met tussen de 15 en 38 kcal per dag.

 

Psycholoog en overheidsadviseur David Halpern lichtte toe dat een belasting op zout en suiker kan fungeren als een ‘extra impuls’ op het gedrag, door zowel praktisch als onbewust de productie en aankoop van suikerhoudende of zoute voedingsmiddelen te beïnvloeden. De vergelijking leent zich zelfs voor de suikerheffing van april 2018 op frisdranken, waarna veel producenten suiker uit hun producten verwijderden door de samenstelling van het product te herformuleren. Deze herformulering leidde tot het behoud van de industrie- en productverkoop, terwijl de suikerconsumptie in frisdranken met 30% daalde. Zou dit dus een waarschijnlijk gevolg kunnen zijn van de voorgestelde suiker- en zoutbelasting? Hoe kunnen fabrikanten het suikergehalte in levensmiddelen verlagen zonder de smaak aan te tasten?

Hoe kan Norkem voedselproducenten helpen de suiker- en zoutbelasting te vermijden?

Dit is waar het om gaat als we het hebben over het assortiment zoetstoffen van Norkem!  Producten als GOFOS, Sucralose en Ace K stellen voedselproducenten in staat de zoete smaak van hun producten (en dus de verkoop) te behouden, maar het totale suikergehalte en het calorische gehalte van hun producten te verlagen.

 

GOFOS is bijvoorbeeld de naam die wordt gegeven aan fructo-oligosacchariden met een korte keten. Het bestaat uit Norkems assortiment oplosbare zoetstoffen op basis van bieten die de voedingskwaliteiten (zoals vezels) van een product verbeteren en de houdbaarheid ervan verlengen, terwijl het totale suikergehalte en de calorische waarde worden verlaagd. Norkem heeft daarnaast nog een reeks zoetstoffen, waaronder Sucralose, Ace K, aspartaam en natriumsaccharine, die allemaal dezelfde alternatieve zoete smaak bieden zonder het suikergehalte van een levensmiddel te verhogen.

 

Door deze alternatieven voor suiker te gebruiken kunnen producenten van voedingsmiddelen en dranken producten herformuleren met dezelfde geweldige smaak, maar met minder suikergehalte - wat uiteindelijk een positieve impuls kan betekenen voor zowel de financiën van bedrijven als de gezondheid van hun consumenten.

Spreek vandaag nog met Norkem over ons assortiment suikervrije zoetstoffen en additieven!