norkem - Your first link in the chemical chain

30.10.2022

Uitbreiding van het aanbod van belangrijke vlamvertragers >

Vlamvertragers zijn chemische stoffen die aan brandbare materialen worden toegevoegd om hun brandbaarheid te verminderen. Hoewel vlamvertragers niet noodzakelijkerwijs voorkomen dat deze materialen in brand vliegen, dienen ze om de snelheid en intensiteit waarmee materialen branden te vertragen, wat op zijn beurt de verspreiding van het vuur vertraagt en de schade beperkt.

Een dergelijke chemische stof die op grote schaal wordt gebruikt is antimoontrioxide (Sb2O3), een polymeeroxide van antimoon en de commercieel belangrijkste verbinding van het element. Meestal in de vorm van een wit, reukloos poeder, wordt in de VS en Europa jaarlijks tussen 10.000 en 25.000 ton antimoontrioxide gebruikt, meestal als brandvertrager.

Het meest gebruikelijke mechanisme hiervoor is het gebruik van antimoontrioxide als additief in polymeren zoals kunststoffen, synthetisch textiel en coatings, samen met halogeniden (negatieve ionen van halogenen zoals chloor en broom). Antimoontrioxide vult de werking van halogeniden aan en versterkt deze. De chemicaliën werken samen in de 'dampfase' van een vlam bij temperaturen boven 315oC en vormen antimoonhalogeniden en oxyhalogeniden die de verbranding onderdrukken.

Andere toepassingen van antimoontrioxide zijn onder meer als opacifier, een additief dat anders transparante stoffen ondoorzichtig maakt. Antimoontrioxide wordt hiervoor gebruikt in keramiek, emailwerk en glas. Het kan ook worden gebruikt om glas te ontkleuren en ijzer en staal te beitsen, terwijl het een ingrediënt is van sommige speciale pigmenten. Als katalysator wordt het ook industrieel gebruikt bij de productie van PET-kunststof en de vulkanisering van rubber.

Norkem levert deze nuttige en veelzijdige chemische stof al vele jaren, maar is de laatste tijd begonnen ons aanbod in het Verenigd Koninkrijk en internationaal uit te breiden. Wij zijn bijvoorbeeld antimoontrioxide gaan leveren in een breder scala van vormen, van 99,7% poeder tot gedempt met DIDP. Wij hebben ook de hoeveelheid en de verpakkingsmogelijkheden uitgebreid en kunnen nu verzenden in zakken van 25 kg tot 1000 kg.

Voor meer informatie over antimoontrioxide en ons steeds groeiende assortiment speciale industriële chemicaliën kunt u contact opnemen met ons toegewijde team om uw mogelijkheden te bespreken.